H. Van Rompuy je presvedčený o budúcnosti Grécka v eurozóne

07.09.2012 Celý región

Atény 7. septembra (TASR) - Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy je presvedčený, že budúcnosť Grécka je v eurozóne, no vláda musí pokračovať v plnení podmienok a uskutočniť potrebné štrukturálne reformy. Povedal to dnes po skončení rozhovorov s gréckym premiérom Antonisom Samarasom v Aténach.

"Nemám žiadne pochybnosti o tom, že budúcnosť Grécka je v eurozóne," povedal Van Rompuy s tým, že podmienkou je splnenie sľubov, ktoré Grécko medzinárodným veriteľom dalo.

Van Rompuy navštívil Atény v období, keď do Grécka pricestovali inšpektori takzvanej Trojky medzinárodných veriteľov, teda zástupcovia Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu, aby zhodnotili pokrok krajiny v plnení úverových podmienok.

Prvé kolo rokovaní plánuje Trojka uskutočniť s ministrom financií Jannisom Sturnarasom v nedeľu a v pondelok by sa jej členovia mali stretnúť s premiérom. Rokovať budú najmä o najnovších úsporných opatreniach v objeme 11,5 miliardy eur. Tento objem financií musia Gréci ušetriť do dvoch rokov.

Správa Trojky o pokroku Grécka sa očakáva koncom septembra, prípadne začiatkom októbra. Len v prípade pozitívneho hodnotenia môže krajina získať ďalšiu tranžu úveru v objeme 31,5 miliardy eur, ktorá je pre krajinu existenčnou záležitosťou.

Informovala o tom agentúra DPA.
 

Vyberte región